Begeleiding in het realiseren van veranderingen
home trainingen pers. begeleiding NLP systemisch werk boeken wie ben ik contact

Wat is NLP?

NLP geeft een model van de dynamiek tussen ons brein (Neuro) en taal (Lingu´stiek) en hoe hun interactie ons lichaam, stemmingen en gedrag be´nvloedt (Programmeren).
Het gaat over de subjectieve ervaring en houdt zich bezig met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan communicatie. NLP gaat vooral over het ontdekken van je eigen communicatie, je identiteit en je persoonlijke levensopdracht.

Het is een empirische wetenschap, wat betekent dat Ĺhet wetenĺ gegrond is op ervaring, bevinding. Het gaat er niet om of het waar is, de ervaring heeft geleerd dat het werkt.

De grondslag werd gelegd in de jaren zeventig in Amerika, door Richard Bandler (Gestalt-therapeut) en John Grinder (Hoogleraar lingu´stiek). Zij verrichten een gedetailleerde studie naar het succes van grootmeesters op het gebied van communicatie en brachten de werkwijze en innerlijke processen in kaart. Dat vertaalden zij naar structuren en processen die overdraagbaar zijn, zodat anderen kunnen leren net zo effectief te zijn.

Ooit, zij was nog klein, had zij de onbewuste beslissing genomen: ôik ben niet goed genoeg.ö Nu is zij afgestudeerd arts. Zij is kundig, sociaal en iedereen waardeert haar. Nog steeds wordt ze regelmatig overvallen door dat gevoel niet goed genoeg te zijn. Bewustwording gaf haar mogelijkheden om dit te veranderen.

Beslissingen en overtuigingen kunnen in de loop der jaren een belemmering voor je worden. NLP biedt mogelijkheden je hiervan bewust te worden en ze zo te veranderen dat ze niet meer tegen maar vˇˇr je werken.

Het leren kennen van je eigen denkproces en dat van anderen, geeft je de mogelijkheid om met de middelen die je hebt, zˇ te veranderen dat het leuker voor je wordt en je beter in staat bent je doel te bereiken.