Begeleiding in het realiseren van veranderingen
home trainingen pers. begeleiding NLP systemisch werk boeken wie ben ik contact

Persoonlijke begeleiding

Ik zie mijn praktijk als een 'ontwikkelatelier', een plek waar je onder professionele begeleiding kunt werken aan persoonlijke ontwikkeling en veranderingsprocessen.

In de begeleiding is steeds het uitgangspunt: Wat werkt en versterkt voor deze cliŽnt? Deze oplossingsgerichte manier van werken zorgt ervoor dat je je richt op wat je wťl wilt en kijkt naar wat je daar zelf aan kunt doen.
Een ander uitgangspunt is dat ieder mens beschikt over de hulpbronnen en innerlijke kracht die hij nodig heeft om veranderingen te bewerkstelligen. Om deze ook werkelijk in te kunnen zetten is het belangrijk je bewust te zijn van wat jou helpt, waar je blij van wordt en wat je energie en kracht geeft. Zo kunnen jouw persoonlijke hulpbronnen een nog grotere steun en kracht voor je worden in je persoonlijk ontwikkelingsproces.

Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Soms is het fijn om met hulp eens wat dingen op een rijtje te zetten, te kijken naar wat je zou willen veranderen en de mogelijkheden te ontdekken om dat ook werkelijk te doen.

Voorbeelden van coachingsvragen:

Kortom: Hoe kan ik zijn wie ik ben? Verandering betekent niet 'anders worden', maar veel meer mogelijkheden vinden om te accepteren wat onveranderbaar is en te zien wat van daaruit verder ontwikkelt en versterkt kan worden.

Coaching kan inzicht geven in hoe je omgaat met dat wat er in je leven gebeurt, wat ervoor zorgt dat je doet wat je doet (en soms niet doet wat je graag zou willen) en hoezeer je je laat (af)leiden door verwachtingen van anderen of door wat je vindt dat je moťt doen.

Daarnaast kunnen kennis, verschillende modellen, structuren en werkvormen, je helpen de vertaling naar de praktijk te maken en de gewenste verandering daar vorm en inhoud te geven.

Beter 'uit de verf' komen

Gevoelens of informatie die je soms niet zo gemakkelijk in woorden kunt uiten, kun je soms wel zichtbaar maken en vormgeven in verschillend beeldmateriaal. Beelden en vormen hebben een grote communicatieve waarde. Iedere tekening, schilderij, gedicht of andere kunstuiting, heeft een symbolische lading, een diepere betekenis.
In het werk gebruik ik soms het creatieve proces van ontwerpen en (opnieuw)vormgeven als een extra hulpbron in persoonlijke veranderingsprocessen. Het gaat daarbij om het proces en niet om het resultaat. Door gebruik te maken van beeldende elementen als vorm, ruimte, contrast, kleur, symbolen en beweging kan een thema, een wens of een doel nog helderder worden en je nog meer mogelijkheden bieden om er verder mee aan het werk te gaan. Het kan helpen om 'gestolde energie' weer in beweging te brengen en vorm te geven aan nieuwe, frisse ideeŽn. Creativiteit vergroot ook het oplossend vermogen.