levenskunst

 

Je bent het verhaal dat je over jezelf vertelt. Hoe vertel jij het jouwe en waar leg je de accenten in jouw levensverhaal? In deze training zet je jouw leven ‘op een rijtje’ en verzamel je kennis en vaardigheden om je nog meer in de kunst van het leven te bekwamen.

 

LevensKunst is een intensieve vitaliteitstraining van 4 dagen en 1 avond, op basis van NLP en Systemisch Werk.

 

Deze training is bedoeld voor mensen die:

 • goed kunnen overleven, maar meer de kunst van leven willen ontdekken en in de praktijk willen brengen

 • zicht willen krijgen op verborgen belemmeringen vanuit het familiesysteem.

 • los willen komen uit oude, niet meer gewenste patronen.

 • in vrijheid hun eigen pad willen gaan.

Veel levensthema’s waar we in ons leven over struikelen of zelfs op stuklopen, hebben te maken met onze loyaliteit aan en liefde voor het familiesysteem. Voor de uitnodiging die wij als kind onbewust hebben ervaren om onze eigen plek in het systeem te verlaten, ‘gaten’ op te vullen en grote, te zware taken op ons te nemen, hebben we een hoge prijs betaald. Het heeft ons vanuit de overleving in de kinderjaren ook kracht en ontwikkeling van talenten en kwaliteiten opgeleverd. Levenskunst helpt je te kijken naar hoe je deze in je volwassen leven kunt inzetten als stapstenen in plaats van struikelblokken.

De training richt zich op het verleden (familie, geschiedenis), het heden (communicatie, relatie en gezondheid) en op de toekomst (wensen, doelen en zingeving).

 • Je wordt je bewust van onbewuste processen die een rol spelen in je communicatie en van hoe je omgaat met de gebeurtenissen in je leven.

 • Je leert jezelf te zien in de context van het grotere systeem waartoe je behoort: je familie, en je krijgt meer zicht op het ontstaan van patronen.

 • Je leert op een andere wijze te kijken naar dié delen van je verhaal die jou in het hier en nu nog veel energie, strijd, pijn en verdriet kosten.

 • Je (her)ontdekt je talenten en kwaliteiten en datgene dat jou kracht, plezier en energie geeft.

Alles is er op gericht om jouw mogelijkheden te vergroten om niet-effectieve patronen in het werk op privé te doorbreken en andere, effectieve keuzes te maken. Daarbij staat steeds voorop wat jouw wensen en doelen zijn en wat werkt voor jou. Door je te richten op je leerervaringen uit het verleden en mogelijkheden in de toekomst wordt het makkelijker het leven werkelijk te nemen, met alles erop en eraan en in contact te komen met je eigen wijsheid en kracht.

We werken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau, o.a. met NLP, Systemisch Werk, Mindfulness, Oplossingsgericht- en Lichaamswerk. Deze methodieken en technieken zorgen er vooral voor dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven en jouw geluk, dat je je richt op wat je wél wilt en kijkt naar wat jij daar zelf aan kunt doen. We maken in de training gebruik van verschillende creatieve technieken om bewustwording en beweging in je persoonlijk ontwikkelingsproces te ondersteunen.

Lees verder over Systemisch werken en NLP

 
agenda levenskunst

Een training voor wie nog meer wil leren over de kunst van het leven. 

Data:

Plaats:

Kosten:

Kosten zakelijk: 

Aantal deelnemers:

Trainers:

Informatie en inschrijving:

vrijdag 28 en zaterdag 29 februari, 21 en 28 maart, vrijdagavond 15 mei

Trainingscentrum Oosteinder, Oosteinderweg 272, 1432 BC Aalsmeer

€ 450,- incl. materiaal, koffie/thee en lunch 

€ 700,- veel bedrijven en sommige zorgverzekeraars vergoeden deze training.

Maximaal 10 personen

Deze training geef ik samen met Marianne Buskermolen,

Psychosomatisch Cesartherapeute en communicatietrainer/coach

06-24258620 of email: Lidwien@in-stappen.nl

"Ik vind mijn werk leuk maar het kost me zoveel energie”

Door langdurige nek- en schouderklachten komt hij in de ziektewet. Een opstelling laat zien dat hij structureel verantwoordelijkheden op zich neemt, die eigenlijk bij zijn baas liggen; hij neemt teveel op zijn schouders en gaat van zijn plek. Veel eerder in zijn leven is dit patroon ontstaan. Toen zijn vader na de scheiding uit zijn leven verdween, nam hij als jongen van negen de  taak en plek naast zijn moeder over.

 

mijn eigen wijsheid

Wat is wijsheid? De overtuigingen, normen en waarden die je vanuit je jeugd meekrijgt? De wijze lessen van school, godsdienst, cultuur en maatschappij? Hoe kun je vanuit alle meegenomen wijsheid, je eigen-wijsheid weer ont-dekken en leren uitdragen.

Mijn Eigen Wijsheid is een 4-daagse persoonlijke ontwikkelingsreis met een krachtig combinatieprogramma van Systemisch werken (familie)opstellingen, NLP, schaduwwerk en Relaxercise

(meditatie, visualisatie, lichaam- en ademoefeningen)

Deze training is bedoeld voor mensen die:

 • De volgende stap in hun persoonlijke ontwikkeling willen maken

 • Bewust willen worden en zicht willen krijgen op de invloed van het familiesysteem

 • struikelblokken die ze in hun leven ervaren, tot stapstenen willen maken

Deze training zou een moment kunnen zijn om weer even de balans op te maken: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat maakt het leven de moeite waard? Doe ik wat ik werkelijk zou willen? Hoe trouw ben ik aan mezelf? We nemen je 4 aaneengesloten dagen mee op pad op een prachtige locatie.

 • je word je bewust van jouw kennis en ervaring en verdiept deze

 • je vergroot je mogelijkheden om jouw eigen wijsheid steeds meer te kunnen gaan leven

 • je kijkt naar wat je aan oude, niet meer effectieve patronen kunt achterlaten

 • en hoe je nog meer je eigen plek en persoonlijk leiderschap kunt nemen

We gebruiken het Systemisch werk en de familieopstellingen als inzichtgevend en helend instrument om je eigen wijsheid weer te ont-dekken en je levensenergie weer te laten stromen. Vanuit fysiek, mentaal en spiritueel perspectief kan verandering alleen plaatsvinden in het Hier en Nu en van daaruit heeft het zijn helende uitwerking op het verleden én de toekomst.

Lees verder over Systemisch werken en NLP

agenda mijn eigen wijsheid

Deze training geef ik samen met Marianne Buskermolen, Psychosomatisch Cesartherapeute en communicatietrainer/coach. In 2018 en 2019 zijn we met een volle groep naar Spanje geweest voor deze training. Of we opnieuw die kant op zullen gaan is nog onzeker.

 

Inmiddels hebben we ook een prachtige locatie gevonden in Grootschermer waar we de training 2 x per jaar zullen aanbieden. We verblijven in een stolpboerderij met luxe gastenkamers en prachtige vergezichten op de Eilandspolder. Ons topteam van trainers en koks zorgen voor 'gezonde voeding' in alle opzichten.

 

Data:                   nog niet gepland

Kosten:               Training €425,-,  overnachting (op basis van 2-pers. kamer) en arragementskosten

                           (4x ontbijt, lunch, diner, koffie/thee) €300,-.        Totaal: €725,-

inschrijven:        
 

 
 

systemisch werken

 

Als je niet zelf de stenen op je pad opraapt, struikelen je kinderen erover.

Systemisch werken kan ons inzicht geven in hoe wij als individu, verbonden zijn met verschillende groepen: systemen. Het eerste en belangrijkste systeem is dat waarin een kind wordt geboren: de familie. Alle individuele leden van een familie zijn verbonden met elkaar en daarmee ook soms ook met eerdere of nieuwe liefdes van ouders, andere landen waarin zij of hun (groot)ouders geboren zijn, geloofsovertuigingen en de geschiedenis van de familie.

 

In de loop van ons leven maken we ook deel uit van andere systemen; de school, de  sportvereniging, de vriendengroep of de werkkring. Waar we er in deze systemen voor kunnen kiezen om er deel van uit te maken of eruit te stappen, is dat bij een familie anders. Je blijft altijd deel uit maken van de familie. Je ouders zijn je ouders, ook als het contact met hen onmogelijk blijkt, als je er voor kiest het contact te verbreken of als je door anderen dan je ouders bent opgevoed. Je bent broers en zussen voor altijd, of je dit nu leuk vindt of niet.

 

In elk systeem reageren mensen op elkaar. Als individu hebben we invloed op het systeem en andersom heeft het systeem invloed op ons als individu. De kracht van het systeem blijkt sterker dan die van het individu. Systemen blijken het beste te functioneren als er aan een aantal in ons lijf opgeslagen natuurlijke ‘wetten’ of behoeften wordt voldaan.

 

De wet van binding vraagt dat alle mensen die bij het (familie)systeem horen ook werkelijk een plek krijgen. Ook de mensen die niet meer leven of niet konden of mochten leven zoals een miskraam of een abortus. Ook de mensen die worden uitgesloten omdat ze volgens het groepsgeweten van de familie iets hebben gedaan waardoor ze er niet meer bij mogen horen. 

 

 

De wet van orde vraagt dat ieder lid van de familie zijn plek vanuit zijn eigen positie invult, overeenkomstig de systemische volgorde. Grootouders komen eerst, dan ouders en dan de kinderen. Oudste kinderen hebben eerdere rechten dan de jongere kinderen.

De wet van geven en nemen vraagt om een evenwicht tussen deze beide. Als er gemiddeld een balans is blijft de energie in de relatie lopen. Neem je zonder te geven, dan verliest de ander het verlangen nog langer te geven. Geef je zonder te nemen, zal de ander op den duur niet meer kunnen of willen nemen. In de relatie ouder-kind wordt de balans gecreëerd over twee generaties. Het kind neemt en geeft later als volwassene weer aan eigen of aan andermans kinderen.

 

Wanneer de systemische wetten niet worden gerespecteerd, kan de balans in het systeem verstoord raken en kan een individu de verantwoordelijkheid nemen om de balans te herstellen. Vaak zijn dit de kinderen die onbewust uit liefde en loyaliteit handelen.

De kracht van het systemisch kijken naar problemen, is dat je weggaat van het verhaal over pijn, verdriet en oordeel en in contact komt met de liefde en loyaliteit die ten grondslag ligt aan de problemen, maar ook aan de oplossing van de problemen. Met een familieopstelling of andere systeemopstelling kan iemand zijn of haar innerlijk beeld over een probleem of thema naar buiten brengen en zichtbaar maken in de ruimte. Dat kan inzicht geven in hoe iemand vastzit in patronen die ooit helpend waren, maar je nu afhouden van het eigen levenspad. Het maakt ook zichtbaar wat een stap in de goede richting zou kunnen zijn. De werkelijkheid onder ogen zien en benoemen, heeft een krachtige helende werking en kan ervoor zorgen dat je de geschiedenis beter een plek kan geven en in het heden beter je plek in kan nemen.  

De grondlegger van deze methodiek is Bert Hellinger. Vele anderen ontwikkelden dit in de loop der jaren verder.

NLP

 

Het gaat er niet om wat er gebeurt in je leven,

maar hoe je ermee omgaat

 

NLP geeft een model van de dynamiek tussen ons brein (Neuro) en taal (Linguïstiek) en hoe hun interactie ons lichaam, stemmingen en gedrag beïnvloedt (Programmeren). Het gaat over de subjectieve ervaring en houdt zich bezig met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan communicatie. NLP gaat vooral over het ontdekken van je eigen communicatie, je identiteit en je persoonlijke levensopdracht. Het is een empirische wetenschap, wat betekent dat ‘het weten’ gegrond is op ervaring, bevinding. Het gaat er niet om of het waar is, de ervaring heeft geleerd dat het werkt.

De grondslag werd gelegd in de jaren zeventig in Amerika, door Richard Bandler (Gestalt-therapeut) en John Grinder

 

 

(Hoogleraar linguïstiek). Zij verrichten een gedetailleerde studie naar het succes van grootmeesters op het gebied van communicatie en brachten de werkwijze en innerlijke processen in kaart. Dat vertaalden zij naar structuren en processen die overdraagbaar zijn, zodat anderen kunnen leren net zo effectief te zijn.

 

Beslissingen en overtuigingen kunnen in de loop der jaren een belemmering voor je worden. NLP biedt mogelijkheden je hiervan bewust te worden en ze zo te veranderen dat ze niet meer tegen maar vóór je werken. Het leren kennen van je eigen denkproces en dat van anderen, geeft je de mogelijkheid om met de middelen die je hebt, zó te veranderen dat het leuker voor je wordt en je beter in staat bent je doel te bereiken.

Lidwien van den Broek

Justpier 82, Zaandam

Email: info@in-stappen.nl

Tel: 06-24258620

 • Facebook Social Icon
 • LinkedIn Social Icon

contact