top of page

een relatie in verbinding

 

Een 2-daagse Workshop voor partners

Dat je als individu bewust wordt van de invloed van je geschiedenis, zicht krijgt op dat wat je zo gemist hebt en je mogelijkheden vergroot om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven, is helpend en helend voor iedereen. Om dat samen met je partner te kunnen doen is nog vele malen helpender. Partners ervaren het in onze trainingen als een groot voordeel om samen te groeien, elkaar te kunnen steunen in het inslijten van nieuwe patronen en elkaar attent te kunnen maken op wat niet helpend meer is in de dagelijkse praktijk. In de weekendworkshop ‘Een relatie in verbinding’ spring je samen in het diepe, blaas je je relatie nieuwe, positieve energie in en breng je deze naar een nog meer volwassen niveau. Je kijkt samen vooruit én individueel naar je geschiedenis en de invloed van eerdere relaties en ervaringen op de relatie van Nu.


Een mooi cadeau voor partners 

 • die elkaar niet meer kunnen vinden

 • waarbij de verbindende communicatie ver te zoeken is

 • die het lastig vinden om hun plek te vinden en in te nemen in een samengesteld gezin

 • bij wie het wel lekker loopt en de relatie willen verdiepen om de liefde nog meer te laten stromen.

 

We maken gebruik van o.a. familieopstellingen, verschillende communicatiemethodieken (verbindende communicatie, NLP en oplossingsgericht werk) en lichaamswerk.

Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe communiceer jij, hoe doet je partner dat en welke onbewuste processen spelen daarin een rol?

 • Wie ben jij, hoe blijf je bij jezelf en waar liggen jouw grenzen?

 • Wat zijn de versterkende en beperkende invloeden van jouw gezin van herkomst op de relatie?

 • Wat is jouw plek en verantwoordelijkheid in de relatie en hoe neem je die ook werkelijk?

 • Welke verlangens heb je naar elkaar en wat kun je van elkaar verwachten?

 • Hoe vrij ben je om je eigen keuzes en beslissingen te maken en welke invloed hebben verwachtingen van anderen?

 • Richt je de schijnwerper op dat wat je elkaar hebt te geven in de relatie, of dat wat ontbreekt? Hoe ontstaat er meer balans?

 • Hoe kunnen we onze taal gebruiken om beter in contact te blijven: weg van oordeel, verwijt en beschuldiging (‘Moet je vanavond nu alweer weg?’) naar het uiten van gevoelens, behoeften en verlangens (‘Ik heb zo’n behoefte aan een beetje tijd en gezelligheid met jou’).

Lees verder over Systemisch werken en NLP

 
agenda een relatie in verbinding

 

Een 2-daagse workshop voor partners die de liefde weer meer willen laten stromen en de
relatie willen verbeteren en verdiepen.

Zaterdag en zondag 11 en 12 november 2023

Praktijk Lavida Aalsmeer, Oosteinderweg 59 WS, 1432 AD Aalsmeer

Kosten per stel: € 495,- , inclusief materiaal, koffie/thee en lunch.

Maximaal 10 personen (5 stellen)

Deze training geef ik samen met collega Marianne Buskermolen: www.tco-aalsmeer.nl

Aanmelden en/of info: 0624258620 of info@in-stappen.nl

Holding Hands
Romantic Couple Enjoying View
relatie in verbinding
levenskunst

 

levenskunst

 

Je bent het verhaal dat je over jezelf vertelt. Hoe vertel jij het jouwe en waar leg je de accenten in jouw levensverhaal? In deze training zet je jouw leven op een rijtje en verzamel je kennis en vaardigheden om je nog meer in de kunst van het leven te bekwamen.

 

LevensKunst is een intensieve vitaliteitstraining van 4 dagen en 1 avond, op basis van o.a. Systemisch Werk, NLP en verbindende communicatie.

 

Deze training is bedoeld voor mensen die:

 • goed kunnen overleven, maar meer de kunst van leven willen ontdekken en in de praktijk willen brengen

 • zicht willen krijgen op verborgen belemmeringen vanuit het familiesysteem.

 • los willen komen uit oude, niet meer gewenste patronen.

 • in vrijheid hun eigen pad willen gaan.

Veel levensthema’s waar we in ons leven over struikelen of zelfs op stuklopen, hebben te maken met onze loyaliteit aan en liefde voor het familiesysteem. Voor de uitnodiging die wij als kind onbewust hebben ervaren om onze eigen plek in het systeem te verlaten, ‘gaten’ op te vullen en grote, te zware taken op ons te nemen, hebben we een hoge prijs betaald. Het heeft ons vanuit de overleving in de kinderjaren ook kracht en ontwikkeling van talenten en kwaliteiten opgeleverd. Levenskunst helpt je te kijken naar hoe je deze in je volwassen leven kunt inzetten als stapstenen in plaats van struikelblokken.

De training richt zich op het verleden (familie, geschiedenis), het heden (communicatie, relatie en gezondheid) en op de toekomst (wensen, doelen en zingeving).

 • Je wordt je bewust van onbewuste processen die een rol spelen in je communicatie en van hoe je omgaat met de gebeurtenissen in je leven.

 • Je leert jezelf te zien in de context van het grotere systeem waartoe je behoort: je familie, en je krijgt meer zicht op het ontstaan van patronen.

 • Je leert op een andere wijze te kijken naar dié delen van je verhaal die jou in het hier en nu nog veel energie, strijd, pijn en verdriet kosten.

 • Je (her)ontdekt je talenten en kwaliteiten en datgene dat jou kracht, plezier en energie geeft.

Alles is er op gericht om jouw mogelijkheden te vergroten om niet-effectieve patronen in het werk op privé te doorbreken en andere, effectieve keuzes te maken. Daarbij staat steeds voorop wat jouw wensen en doelen zijn en wat werkt voor jou. Door je te richten op je leerervaringen uit het verleden en mogelijkheden in de toekomst wordt het makkelijker het leven werkelijk te nemen, met alles erop en eraan en in contact te komen met je eigen wijsheid en kracht.

We werken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau, o.a. met NLP, Systemisch Werk, Mindfulness, Oplossingsgericht- en Lichaamswerk. Deze methodieken en technieken zorgen er vooral voor dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven en jouw geluk, dat je je richt op wat je wél wilt en kijkt naar wat jij daar zelf aan kunt doen. We maken in de training gebruik van verschillende creatieve technieken om bewustwording en beweging in je persoonlijk ontwikkelingsproces te ondersteunen.

Lees verder over Systemisch werken en NLP

 
agenda levenskunst

Een training voor wie nog meer wil leren over de kunst van het leven. 

Vrijdag en zaterdag 26 en 27 jan.en vrijdag en zaterdag 9 en10 febr. van 10.00 tot 17.00 uur

Terugkomavond op vrijdag 5 april van 19.30 tot 22.00 uur

Praktijk Lavida Aalsmeer, Oosteinderweg 59 WS, 1432 AD Aalsmeer

Kosten particulier: € 495,- , kosten zakelijk € 775,- , inclusief manual, koffie/thee en lunch.

Maximaal 10 personen

Deze training geef ik samen met collega Marianne Buskermolen: www.tco-aalsmeer.nl

Aanmelden en/of info: 0624258620 of info@in-stappen.nl

"Ik vind mijn werk leuk maar het kost me zoveel energie”

Door langdurige nek- en schouderklachten komt hij in de ziektewet. Een opstelling laat zien dat hij structureel verantwoordelijkheden op zich neemt, die eigenlijk bij zijn baas liggen; hij neemt teveel op zijn schouders en gaat van zijn plek. Veel eerder in zijn leven is dit patroon ontstaan. Toen zijn vader na de scheiding uit zijn leven verdween, nam hij als jongen van negen de taak en plek naast zijn moeder over.

 

mijn eigen wijsheid

 

Als je ziel en authenticiteit kunt zien als jouw innerlijk kompas, jouw diepe 'weten', dan zou je jezelf op beslissende momenten af kunnen vragen: word ik nu gestuurd vanuit mijn innerlijk kompas, of vanuit de overtuigingen, normen, waarden en wijsheden die ik uit mijn jeugd heb meegekregen? En als het laatste het geval is: Kan ik me hier vanuit mijn vrije, bewuste keuze nog mee verbinden? Helpt het mij te zijn wie ik werkelijk ben en het leven te leiden zoals dat bij mij past? Of wordt het tijd om het anders te gaan doen? (Familie)opstellingen helpen je hier onderscheid in te maken, te gaan voelen en los te laten wie je NIET bent en je meer te verbinden met wie je WEL bent. Een opstelling is een inzichtgevend én helend instrument om je eigen wijsheid weer te ontdekken en je levensenergie weer te laten stromen. 

 

Deze training is bedoeld voor mensen die:

 • de volgende stap in hun persoonlijke ontwikkeling willen maken.

 • zich meer willen verbinden met hun ziel, hun kern, hun ware IK, ofwel: met wie ze ten diepste zijn. 

 • meer in contact willen komen met datgene wat hun leven de moeite waard maakt; hun eigen pad!

 • de moed hebben te luisteren naar hun ziel en trouw te zijn aan zichzelf. 

 • vanuit alle meegenomen wijsheid, hun eigen-wijsheid weer willen ontdekken en leren uitdragen.

Mijn Eigen Wijsheid is een 4-daagse persoonlijke ontwikkelingsreis met een krachtig combinatie-programma van Systemisch werken (familie)opstellingen, NLP, schaduwwerk, Lichaams- en Energetisch werk. Daarvan werken we 3 aaneengesloten dagen en een terugkomdag na een aantal weken.

We werken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Veranderingen die plaatsvinden in het Hier en Nu, hebben een helende uitwerking op het verleden én op de toekomst.

Naast de trainingsdagen krijgt iedere deelnemer een persoonlijke energetische massage.

Er zijn 4 Eigen Wijsheid-trainingen, los van elkaar te volgen

 

Een bezield leven: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd', 'Met je ziel onder je arm lopen', Iets met hart en ziel doen'. Zomaar een paar gezegden uit ons dagelijks taalgebruik. Maar wat is het eigenlijk, de ziel? En authenticiteit? Nog zo'n begrip. Wat is dat? En wie ben je dan als je authentiek bent?

Vergeving: Vergeven is een proces met verschillende stappen. Accepteer je het gebeurde niet of ga je voorbij aan je pijn, kun je te snel zijn. Blijf je hangen in wrok en bitterheid, dan blijf je slaaf van wat je is aangedaan en houd je jezelf gevangen. Vergeven is bevrijdend. Welke stap is voor jou in dit proces aan de orde?

Levenslessen: Als je voor waarheid aan zou nemen dat we hier op aarde onze levenslessen komen leren, wat zou die van jou zijn? Welke thema’s blijven terugkeren in je leven als kans om hier ‘meesterschap’ in te krijgen? Als kind hebben overlevings- en afweermechanismes ons veiligheid gegeven én een deel van onze potentie onderontwikkeld gehouden. Nu je niet meer klein en onmachtig bent, wordt het tijd om werkelijk te kijken naar de stenen waar je op je pad over struikelt en je lessen daaruit te leren. 

Chakra’s: Chakra's zijn belangrijke energiecentra in je lijf. Het woord betekent letterlijk 'wiel'. Om je in balans, gezond en vitaal te kunnen voelen, is het belangrijk dat de 7 wielen van energie vrijuit kunnen stromen in het lichaam. Voel je een brok in je keel of angst om je te uiten, zal dat een onbalans in het keelchakra geven. Heb je weinig zelfvertrouwen of het gevoel er alleen voor te staan, zal je basischakra uit balans zijn. Wat is helpend voor jou om weer balans te vinden? Natuurlijk gebruiken we ook nu weer de opstellingen om inzicht te krijgen en te helen.

Lees verder over Systemisch werken en NLP

agenda mijn eigen wijsheid

Nog geen nieuwe data voor 2024

Praktijk Lavida Aalsmeer, Oosteinderweg 59 WS, 1432 AD Aalsmeer

Kosten particulier: €575,-, kosten zakelijk: €850,-, inclusief manual, arrangementskosten en 1 energetische massage.

Maximaal 10 deelnemers

Deze training geef ik samen met collega's Marianne Buskermolen: www.tco-aalsmeer.nl en Jessica Buskermolen: www.lavida-aalsmeer.nl                   

Aanmelden en/of info: 0624258620 of info@in-stappen.nl
 

Outdoor Meditation
IMG_5954.jpg
Eigen wijsheid
Methodieken&Technieken

systemisch werken

 

Als je niet zelf de stenen op je pad opraapt, struikelen je kinderen erover.

Systemisch werken kan ons inzicht geven in hoe wij als individu, verbonden zijn met verschillende groepen: systemen. Het eerste en belangrijkste systeem is dat waarin een kind wordt geboren: de familie. Alle individuele leden van een familie zijn verbonden met elkaar en daarmee ook soms ook met eerdere of nieuwe liefdes van ouders, andere landen waarin zij of hun (groot)ouders geboren zijn, geloofsovertuigingen en de geschiedenis van de familie.

 

In de loop van ons leven maken we ook deel uit van andere systemen; de school, de  sportvereniging, de vriendengroep of de werkkring. Waar we er in deze systemen voor kunnen kiezen om er deel van uit te maken of eruit te stappen, is dat bij een familie anders. Je blijft altijd deel uit maken van de familie. Je ouders zijn je ouders, ook als het contact met hen onmogelijk blijkt, als je er voor kiest het contact te verbreken of als je door anderen dan je ouders bent opgevoed. Je bent broers en zussen voor altijd, of je dit nu leuk vindt of niet.

 

In elk systeem reageren mensen op elkaar. Als individu hebben we invloed op het systeem en andersom heeft het systeem invloed op ons als individu. De kracht van het systeem blijkt sterker dan die van het individu. Systemen blijken het beste te functioneren als er aan een aantal in ons lijf opgeslagen natuurlijke ‘wetten’ of behoeften wordt voldaan.

 

De wet van binding vraagt dat alle mensen die bij het (familie)systeem horen ook werkelijk een plek krijgen. Ook de mensen die niet meer leven of niet konden of mochten leven zoals een miskraam of een abortus. Ook de mensen die worden uitgesloten omdat ze volgens het groepsgeweten van de familie iets hebben gedaan waardoor ze er niet meer bij mogen horen. 

 

 

De wet van orde vraagt dat ieder lid van de familie zijn plek vanuit zijn eigen positie invult, overeenkomstig de systemische volgorde. Grootouders komen eerst, dan ouders en dan de kinderen. Oudste kinderen hebben eerdere rechten dan de jongere kinderen.

De wet van geven en nemen vraagt om een evenwicht tussen deze beide. Als er gemiddeld een balans is blijft de energie in de relatie lopen. Neem je zonder te geven, dan verliest de ander het verlangen nog langer te geven. Geef je zonder te nemen, zal de ander op den duur niet meer kunnen of willen nemen. In de relatie ouder-kind wordt de balans gecreëerd over twee generaties. Het kind neemt en geeft later als volwassene weer aan eigen of aan andermans kinderen.

 

Wanneer de systemische wetten niet worden gerespecteerd, kan de balans in het systeem verstoord raken en kan een individu de verantwoordelijkheid nemen om de balans te herstellen. Vaak zijn dit de kinderen die onbewust uit liefde en loyaliteit handelen.

De kracht van het systemisch kijken naar problemen, is dat je weggaat van het verhaal over pijn, verdriet en oordeel en in contact komt met de liefde en loyaliteit die ten grondslag ligt aan de problemen, maar ook aan de oplossing van de problemen. Met een familieopstelling of andere systeemopstelling kan iemand zijn of haar innerlijk beeld over een probleem of thema naar buiten brengen en zichtbaar maken in de ruimte. Dat kan inzicht geven in hoe iemand vastzit in patronen die ooit helpend waren, maar je nu afhouden van het eigen levenspad. Het maakt ook zichtbaar wat een stap in de goede richting zou kunnen zijn. De werkelijkheid onder ogen zien en benoemen, heeft een krachtige helende werking en kan ervoor zorgen dat je de geschiedenis beter een plek kan geven en in het heden beter je plek in kan nemen.  

De grondlegger van deze methodiek is Bert Hellinger. Vele anderen ontwikkelden dit in de loop der jaren verder.

NLP

 

Het gaat er niet om wat er gebeurt in je leven,

maar hoe je ermee omgaat

 

NLP geeft een model van de dynamiek tussen ons brein (Neuro) en taal (Linguïstiek) en hoe hun interactie ons lichaam, stemmingen en gedrag beïnvloedt (Programmeren). Het gaat over de subjectieve ervaring en houdt zich bezig met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan communicatie. NLP gaat vooral over het ontdekken van je eigen communicatie, je identiteit en je persoonlijke levensopdracht. Het is een empirische wetenschap, wat betekent dat ‘het weten’ gegrond is op ervaring, bevinding. Het gaat er niet om of het waar is, de ervaring heeft geleerd dat het werkt.

De grondslag werd gelegd in de jaren zeventig in Amerika, door Richard Bandler (Gestalt-therapeut) en John Grinder

 

 

(Hoogleraar linguïstiek). Zij verrichten een gedetailleerde studie naar het succes van grootmeesters op het gebied van communicatie en brachten de werkwijze en innerlijke processen in kaart. Dat vertaalden zij naar structuren en processen die overdraagbaar zijn, zodat anderen kunnen leren net zo effectief te zijn.

 

Beslissingen en overtuigingen kunnen in de loop der jaren een belemmering voor je worden. NLP biedt mogelijkheden je hiervan bewust te worden en ze zo te veranderen dat ze niet meer tegen maar vóór je werken. Het leren kennen van je eigen denkproces en dat van anderen, geeft je de mogelijkheid om met de middelen die je hebt, zó te veranderen dat het leuker voor je wordt en je beter in staat bent je doel te bereiken.

DSC01825.JPG
IMG_2181.JPG
IMG_2182.JPG
IMG_5954.jpg
bottom of page